Runningtherapie

LOPEN MAAKT JE HOOFD LEEG

WAT IS RUNNINGTHERAPIE?

Het hardlopen is een van de meest toegankelijkste en rustgevende sporten ter wereld. Weinig investering, veel mogelijke locaties en iedereen kan het leren. Uit heel wat recente studies rond het hardlopen bleek dat hier nog veel meer voordelen aan vasthangen dan men aanvankelijk dacht. Zo is er een duidelijk verband tussen hardlopen en het verminderen van spanningsklachten, depressieve klachten en somberheid. ‘Your thoughts run your life’ en door het lopen kunnen die (vaak negatieve) gedachten een positieve boost krijgen.

Vandaar ook dat bij runningtherapie het lopen ingezet wordt als middel om bepaalde psychische klachten aan te pakken. De loopsessies worden gekoppeld aan de traditionele therapie (of wat in mensentaal ‘het babbelen’ genoemd wordt), zowel voor als tijdens het lopen.

Voor patiënten die niet in staat zijn om te hardlopen gaan we op zoek naar alternatieve en haalbare beweegactiviteiten.

Tijdens de runningtherapie fungeert het brein dan deels zelfhelend door de productie van de ‘feelgoodhormonen’ oxcytocine, serotonine & endorfine. Dit sluit het gebruik van eventuele medicatie niet uit, maar beslissen of dat aan de orde is, gebeurt dan steeds in samenspraak met de huisarts en/of psychiater.

Concreet? Wanneer na een intakegesprek zou blijken dat je openstaat voor – en gebaat zou zijn bij – looptherapie, wordt een inspanningstest gedaan om jouw startconditie te bepalen, waarna je een loopschema op maat krijgt. Het is dan de bedoeling dat je op vaste momenten per week gaat lopen volgens je schema, maar dat we ook op regelmatige basis samen lopen, waarbij ik je ook tijdens het lopen (therapeutisch) begeleid.

VOOR WIE IS RUNNINGTHERAPIE?

Runningtherapie is voor iedereen die nood heeft aan fysieke beweging onder professionele begeleiding en/of worstelt met neerslachtige gevoelens. Ben je benieuwd of runningtherapie iets voor jou is, klik dan hier en neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek.

PRAKTIJK

Regio Kortrijk – Zwevegem
Tulpendreef 19

Contactgegevens

Tom Vandichel:  +32 489 69 67 98
info@t-omdenken.be
Online boekingen

Image by jannoon028 on Freepik